Земята може да се намира в ранен стадий на шестото масово измиране, пише в 25-ото издание на сп. „Life science".

Животните и растенията са застрашени. Повече от 320 сухоземни гръбначни животни са изчезнали от 1500 г. насам, твърдят изследователите. Останалите на планетата видове гръбначни животни са с 25% по-малко в сравнение със същата година, тенденция, която се забелязва и при безгръбначните животни, като например ракообразните, червеите и пеперудите.

Последното масово измиране - това, което е заличило от лицето на земята динозаврите, се е случило преди 65 млн. години заради сблъсък на астероид. Сега обаче негативната тенденция е свързана с човешката дейност, смята проф. Рудолфо Дирцо от университета „Станфорд" в Калифорния и ръководител на изследване.

Проучване, което включва и данни от вкаменелости, предполага, че Земята може да навлезе в период на масово измиране в следващите 300 до 2000 години.

Почти една трета от всички гръбначни животни са застрашени, казват изследователите. Големи животни като слонове, носорози и бели мечки са най-застрашени. Това е тенденция, установена и при предишните масови измирания. Точно тези животни са в риск от изчезване, защото имат малко потомци и по-ниски нива на растеж на популацията. Ловците и бракониерите обаче намират козината, месото или бивните им за особено атрактивна мишена.

Изчезването на видове големи животни може да доведе до неочаквани промени в екосистемата. Изследователи направили проучване и изолирали определени райони от животни като зебри, жирафи и слонове. Без животните тревата и храстите пораснали високи, а почвата станала по-рехава. Гризачите бързо превзели мястото, увеличили броя си и почнали да се хранят със семената от растенията. От своя страна гризачите могат да разнасят болести, които са заразни за хората.

За да се спре или поне да се забави масовото измиране, ще са нужни време и съвместна работа, смятат изследователите.