Броят на дивите жирафи е намалял с 40 % в последните три десетилетия. Видът сега е уязвим от изчезване, съобщава Агенция "Франс прес".

Популацията от най-високите в света сухоземни бозайници е под 100 000 през 2015 г., основно заради загуба на местообитание и нелегален лов. Тази констатация е направена в доклад на Международния съюз за опазване на природата.

"Тези величествени сухоземни животни са подложени на тихо изчезване", заявява съпредседателят на специалната група за жирафите в съюза.

По-рано жирафите бяха определени като вид, който не е толкова застрашен в червения списък на Международния съюз за опазване на природата, който проследява опазването на фауната и флората.

Животните с дълъг врат, които се хранят с листа, са разпространени в Южна и Източна Африка и по-малко в Западна и Централна Африка.

От 9 различни подвида, при три е установено увеличаване на популацията. При 5 обаче има рязък спад. При един популацията остава стабилна.

Броят на жирафите за 30 години е спаднал от 157 000 до около 97 500 миналата година, информират от съюза за опазване на природата.

Основният виновник е увеличаващото се население, което е довело до ръст на бракониерството и посегателство върху естественото местообитание на жирафите.

"Като едно от най-емблематичните животни в света, е време да обърнем внимание на жирафа преди да е твърде късно", призовават от съюза.

Докладът е част от по-голяма актуализация на червения списък на Конвенцията за биологично разнообразие, разкрита на среща в Канкун в Мексико.