Твърде снизходително е отношението към знаменитости, които използват дрога. Този пример е неподходящ за младите. Това твърди Филип Емафо - председател на Международния съвет за контрол на наркотиците, цитиран от Би Би Си.

По думите му употребата на наркотици от страна на знаменитости представя в положителна светлина наркозависимостта.

Изявлението на Филип Емафо беше направено след представянето на годишния доклад на Международния съвет за контрол на наркотиците. В доклада се призовава да бъдат преследвани най-известните наркодилъри.

Твърде голямо внимание се обръща на дребните улични дилъри, а правителствата правят твърде малко относно криминално проявените, се казва още в доклада.

Знаменитостите често са замесени в нелегален трафик на наркотици или употреба на забранени вещества и това не се възприема отрицателно, казва Емафо.

Хората смятат, че известните личности се измъкват по-лесно и последствията не са толкова сериозни, защото никой не иска да види как досегашните идоли губят своя блясък.

Докладът също предупреждава за рязкото засилване на проблемите в Афганистан, където се произведат 93% от световния опиум.

Злоупотребата с наркотици е основен проблем както за Афганистан, така и за съседните страни като Иран. Обръща се внимание и на факта, че това са страните с най-висок процент на наркозависими.

Химическото вещество оцетен анхидрид, което се използва за произвеждането на хероин, вече е леснодостъпно в Афганистан - предупреждават от Международния съвет за контрол на наркотиците, чието седалище е във Виена.
Призовават се правителствата на страните съседки да следят за контрабандата на химикала.