За последните 24 часа на територията на Европа има 10 нови потвърдени случая на заразяване с вируса на А/H1N1, познат като "свински грип".

Това се съобщава в доклад на Европейския център за разпространението на новия грипен вирус.

От там припомнят, че вече има и първи потвърден случаи на болестта в Италия и вероятно в Португалия. В момента се проучват и 9 нови случая във Великобритания.

От центъра уточняват, че заразата е регистрирана в  12 европейски държави, като общият брой на заболелите е 49. Специалистите уточняват, че най-много потвърдени случаи на стария континент има в Испания и Великобритания, като те са съответно 20 и 15. Шест потвърдени случаи има в Германия, а два във Франция. По един заболял от вируса на А/H1N1 има в Австрия, Дания, Ирландия, Италия, Холандия и Швейцария.

В Европа няма починали от вируса на свинския грип, като всички случаи, с изключение на един, са с умерено тежко протичане на заболяването. До момента няма данни за стабилно предаване на вируса от човек на човек в Европа.

По мнение на учените инфекцията в Европа се разпространява чрез „внос" от Мексикои вероятно от САЩ.

Разпределението на случаите по възрастови групи  сочи, че 80% от докладвани 30 вероятни и потвърдени случая в Европа са между 20 и 49 години. От тях 57% са във възрастовата група 20-29 г., което вероятно отразява тези, които пътуват до Мексико.

Това разпределение на случаите по възраст сред пътници, завърнали се от Мексико, не е представително за населението в риск от заразяване в ЕС, разясняват от центъра.

От там допълват, че към момента, заболяването протича умерено тежко, обаче повечето от заболелите са млади лица, пътували към или от Европа. Ето защо, степента на проява на симптомите на грипа, съобщена при тези случаи не е задължително да се наблюдава и при заразяване на малки деца или възрастни хора, както и при  хора с придружаващи заболявания, допълват специалистите.

Те уточняват, че в световен план е съобщено за  808 случая, като 780 от тях са потвърдени.  

Най-много заразени има Мексико, като към момента техният брой е 476. Следват ги САЩ с 160 и Канада с 85 заболели. 4 случая са регистрирани в Нова Зеландия, а три в Израел. По един заболял има в Коста Рика, Северна Коря и Хонг Конг.

Специалистите уточняват, че държавите-членки на ЕС ежедневно съобщаватвероятни и потвърдени случай до Европейския център за разпространението на новия грипен вируси Европейската комисия чрез системата за ранно оповестяване.