Въпреки международните усилия за справяне с несигурността на прехраната, около 108 млн. души по целия свят през 2016 г. са били в тежка продоволствена несигурност. Регистрира се драматичен ръст в сравнение с 80 млн. през 2015 г., според доклад на ООН за хранителните кризи. В него се предлагат еталон на действие, необходимо, за да се избегне катастрофа.

"Можем да предпазим хората да умрат от недохранване, но ако не увеличим усилията си за спасяване, защитаване и инвестиране в селските райони, десетки милиони ще останат в силна хранителна несигурност", предупредиха от ООН в световен доклад за хранителните кризи през 2017 година.

Хранителна несигурност означава, че хората страдат от остро недохранване и нямат възможност по траен начин да подсигурят енергийните нужди на организма си. За да оцеляват те дори са принудени да избиват добитъка си.

Гражданските конфликти са основен фактор в 9 от 10 най-тежките хуманитарни кризи, подчертавайки тясната връзка между мира и сигурността на прехраната, се посочва в доклада.

Той е изготвен съвместно с Европейския съюз.

Йемен е на ръба на глада

Йемен е на ръба на глада

60% от населението гладува, по данни на ООН

"Гладът изостря кризата, създавайки по-голяма нестабилност и несигурност. Това, което днес е предизвикателство за сигурността на прехраната, утре става предизвикателство за сигурността", коментира изпълнителният директор на продоволствената програма на ООН. "Това е състезание с времето - светът трябва да действа сега, за да спаси живота и поминъка на милиони на ръба на оцеляването", допълни той.

Докладът подчертава острата нужда от бързи и целенасочени действия, за да се отговори ефективно на хранителната криза, както и за справяне с нейните първопричини.

Тази година хранителната несигурност може да се задълбочи, като четири държави са изложени на риск от глад: Южен Судан, Сомалия, Йемен и Североизточна Нигерия. Други държави, които изискват огромна помощ заради широко разпространената продоволствена несигурност, са Ирак, Сирия (включително бежанците в съседните държави), Малави и Зимбабве. В доклада се отправя предупреждение, че ако не се предприемат незабавно съществени действия, положението с осигуряването на храна в тези страни ще се влоши.