Пожар е избухнал в старчески дом в централната част на Русия през нощта, при което са загинали 11 души, които са били хванати в капан, докато пламъкът е обзел малката дървена сграда. Това съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от руските медии.

Следственият комитет, който разследва тежки престъпления, заяви, че е образувал наказателно производство за евентуална небрежност във връзка с пожара в дома в Република Башкирия, която е част от състава на Руската федерация.

"По време на пожара в стаята имаше 15 души, четирима от които са успели да избягат сами. В хода на потушаването на пожара бяха намерени телата на 11 души", уточняват от Следствения комитет.

Домът за стари хора в село Ишбулдино е бил едноетажна дървена сграда с малко таванско помещение, уточниха от руското министерство за извънредни ситуации. Ведомството добави, че пожарникарите са успели да потушат пламъците до сутринта.

Според разследващите домът е регистриран като организация с нестопанска цел, която е осигурявала благотворителност за възрастните хора.

Но местно официално лице заяви пред "Интерфакс", че домът е нямал законното право да предоставя на хората нощувка.

Инцидентните пожари и взривове в жилищни сгради са относително чести в Русия в резултат на остаряването на инфраструктурата и неспазването на стандартите за безопасност.