Днес, 12 август 2015 година, се отбелязват 15 години от трагедията с руската ядрена подводница „Курск", при която загинаха всички 118 души екипаж в Баренцово море, съобщават руски медии.

В цяла Русия и ВМС на страната провеждат възпоменателни церемонии.

„Курск", една от най-големите и модерни ядрени подводници, потъна след експлозия на учебно торпедо в торпедния отсек по време на военноморски учения. Катастрофата се превърна в национална трагедия, след като беше установено, че някои от моряците са оцелели след експлозията и са прекарали последните дни на дъното на морето с надежда да бъдат спасени.

ВМС на Русия направиха няколко опита да спасят останалия екипаж след откриването на плавателния съд ден след потъването му. През следващите 4 дни ВМС направиха няколко опита, но без успех. На 19 август норвежки кораби се включват в спасителната операция, а на 21 август норвежки водолази успяват да влязат през един от люковете, за да открият, че в подводницата всички са загинали.

След инцидента разследващи откриват писмо в джоба на офицер, с което се потвърждава, че най-малко 23-ма моряци са оцелели след експлозията, довела до потъването на подводницата.

Възпоменателни церемонни се проведоха в Мурмански регион. Бяха положени цветя и венци пред местния паметник на „Подводничарите, които загинаха в морето".  В 11:28 часа московско време имаше минута мълчание в руския флот - точният момент, когато торпедото избухва. Бойните кораби на Северния и Черноморския флот спуснаха наполовина флаговете и използваха сирени, за да почетат загиналите си колеги.

В югозападния руски град Курск, където 12 от моряците бяха погребани, бяха положени цветя. В Санкт Петербург, дом на повечето от загиналите, роднини и приятели, ветерани и представители на ВМС на Русия участваха в служба.

Игор Пермяков, шеф на Централния архив към военното министерство, обяви, че всички подробности за инцидента ще бъдат достъпни през 2030 година, тъй като все още има класифицирана информация. Пермяков добави, че това може да стане по-рано, ако руското правителство разреши.