1500-метровата предпазна дига около Колонтар - селището, което пострада най-тежко от разлива на токсичните отпадъци от хвостохранилището в Айка, бе напълно завършена през изтеклата нощ.

Това съобщи говорителят на Националната служба по бедствията Тибор Добшон, цитиран от Дойче веле.

Целта на съоръжението е да спре по-нататъшния разлив от хвостохранилището на завода за алуминий и да предпази околните селища и обработваема земя.

Добшон добави, че пукнатините в стената на разрушения резервоар, от който изтече огромно количество червена кал, не са се разширили.

Припомняме, преди дни бе евакуирано унгарското село Колонтар, разположено в близост до авариралото хвостохранилище, което заля с токсични отпадъци няколко села.

Преградната стена на хвостохранилището е поддала още и спасителните екипи са разпоредили евакуация на селяните.

Унгарският премиер Виктор Орбан посети мястото на бедствието.

Междувременно от неправителствената организация Световен фонд за дивата природа заявиха, че течът в хвостохранилището е започнал преди месеци.

Снимка, направена през юни показва, че още тогава има теч на червена кал от хвостохранилището на завода за боксит и алуминий в Айка, на 160 км западно от Будапеша, уточняват от организацията.

Фотографии, направени от въздуха също показват червени следи извън хранилището в неговото подножие, близо до участъка, който поддаде в началото на седмицата, предизвиквайки смъртта на седем души.

Според властите за ликвидиране на последиците от аварията ще отнеме месеци и ще струва десетки милиони евро.