Двадесет и петима мигранти са загинали при корабокрушение край бреговете на Мавритания, а стотици други са в неизвестност, съобщава BBC.

Инцидентът е станал близо до столицата Нуакшот. Международната организация по миграция (МОМ) съобщи, че повече от 190 души все още са в неизвестност и че е в ход спасителна операция за изваждане на хората.

Бреговата охрана на Мавриций спаси 103 мигранти и извади 25 тела, е съобщил командир на бреговата охрана.

МОМ каза, че около 300 души са се качили на лодка в Гамбия и са прекарали седем дни в морето, преди тя да се преобърне на 22 юли.

Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания

Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания

Загиналите са най-малко 89

Припомняме, че в началотом на юли друга лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Мавритания.

90 души загинаха. 

По-рано тази година Европейският съюз обеща на Мавритания, бивша френска колония, финансова подкрепа на стойност 210 милиона евро за справяне с миграцията и предоставяне на хуманитарна помощ за мигрантите.

Споразумението дойде на фона на рязкото увеличение на броя на мигрантите, пътуващи от страната към испанските Канарски острови, разположени на около 100 километра от северозападния бряг на Африка.

Повече от 5000 мигранти са били убити, опитвайки се да стигнат до Испания по море през първите пет месеца на 2024 г., според данни на благотворителната организация Caminando Fronteras.

40 000 души са пристигнали на Канарските острови миналата година, повече от два пъти повече от 2022 г., според данни на испанското правителство.