Най-малко 29 мигранти от Субсахарска Африка загинаха, когато двете им лодки потънаха край бреговете на Тунис, докато се опитваха да прекосят Средиземно море до Италия. Това съобщи "Ройтерс", като цитира съобщение на тунизийската брегова охрана.

По-рано днес беше съобщено за най-малко 19 загинали мигранти от Африка. 

Припомняме, че това е поредната от серия катастрофи с лодки с мигранти край Тунис. 

През последните четири дни пет лодки с мигранти потънаха край бреговете на южния град Сфакс, оставяйки 67 изчезнали и девет загинали, след значително увеличение на лодките, насочващи се към Италия.

Тунис зае мястото на Либия като основна отправна точка за хората, бягащи от бедността и конфликтите в Африка и Близкия изток с надеждата за по-добър живот в Европа.

Хусем Джебабли, високопоставен служител в националната гвардия, каза пред Ройтерс, че тунизийската брегова охрана също е спасила 11 души край бреговете на Махдия, по-на север.

Бреговата охрана съобщи, че е спряла около 80 лодки, пътуващи за Италия през последните четири дни, като е задържала повече от 3000 мигранти, предимно от страни от Африка на юг от Сахара.

Последната подобна трагедия идва в разгара на кампания за арести от страна на тунизийските власти на африканци от Субсахарска Африка без документи.

Отново загинали мигранти в морето край Тунис

Отново загинали мигранти в морето край Тунис

Потокът от тази страна се е увеличил драстично

Според данни на ООН най-малко 12 000 мигранти, достигнали Италия тази година, са отплавали от Тунис в сравнение с 1300 през същия период на 2022 г.

Според статистиката на Тунизийския форум за социални и икономически права, бреговата охрана на Тунис е предотвратила повече от 14 000 мигранти, тръгващи с лодки през първите три месеца на тази година, в сравнение с 2900 през същия период на миналата година.

Италианската брегова охрана съобщи в четвъртък, че е спасила около 750 мигранти в две операции край южното италианско крайбрежие.

Европа рискува да преживее огромна вълна от мигранти, пристигащи по бреговете ѝ от Северна Африка, ако финансовата стабилност в Тунис не бъде защитена, каза италианският премиер Джорджия Мелони в петък. Мелони призова МВФ и някои страни бързо да помогнат на Тунис, за да избегне краха му.

Над 2000 нелегални мигранти пристигнали в Италия за денонощие

Над 2000 нелегални мигранти пристигнали в Италия за денонощие

Предимно от страни в региона на Сахел в Западна Африка