Няколко леки труса са били регистрирани сутринта в Македония. Земетресенията са били в близост до македонската граница с България и на около 100 километра от София.

Снимка 318788

Източник: EMSC

Според данните от Европейския сеизмологичен център първият трус е бил регистриран в 9 часа сутринта местно време или 10 часа българско време. Земетресението е било с магнитуд от 3.0 по скалата на Рихтер и е било на дълбочина от 1 километър. Трусът е регистриран на 7 километра северозападно от Пехчево, Македония и на 108 километра югозападно от София.

Земетресение разлюля гръцкия архипелаг в Егейско море

Земетресение разлюля гръцкия архипелаг в Егейско море

С магнитуд от 5.1 по скалата на Рихтер

Второто земетресение е било в 9 часа и 17 минути македонско време или 10 часа и 17 минути българско време. То също е било регистрирано на 7 километра от Пехчево и 108 километра югозападно от София. Вторият трус е бил още по-слаб - с магнитуд от 2.4 по скалата на Рихтер. Трусът е бил и на по-голяма дълбочина - 4 километра.

Третият трус е бил с магнутуд от 2.7 по скалата на Рихтер. Той е регистриран две минути след втория трус - в 9 часа и 19 минути македонско време или 10 часа и 19 минути българско време. Трусът е бил на дълбочина 3 километра и отново на около 110 километра югозападно от столицата ни.

Слабо земетресение в Перник – 3.2 по Рихтер

Слабо земетресение в Перник – 3.2 по Рихтер

Трусът е регистриран в 4:53 ч...

Последното земетресение е било най-силно - с магнитуд от 3.2 по скалата на Рихтер. То е било регистрирано в 9 часа и 27 минути македонско време или 10 часа и 27 минути българско време. Земетресението е било с дълбочина от 2 километра и е станало на 109 километра южно от София или на 6 километра северозападно от Пехчево, Македония.

Трусовете са усетени леко в западната ни съседка. Няма информация за пострадали и за възникнали материални щети.

Снимка 318787

Източник: EMSC

Жители на Благоревград споделиха за news.bg, че в областния град, който се намира на не повече от 30 километра от епицентъра на трусовете, земетресение не е било усетено.