Пътнически влак е дерайлирал в сряда в република Коми, в Северозападния федерален окръг на Русия, съобщава ТАСС. Девет вагона от пътническия влак Воркута-Новоросийск са дерайлирали. 

Според транспортните разследващи няма загинали, но има данни за 40 ранени. Във влака са пътували 232 пътници. 

"По оперативни данни до 40 души са ранени, състоянието на седем от тях, включително едно дете, е оценено на място като тежко, съобщи помощник-министърът на здравеопазването на Руската федерация Алексей Кузнецов. Шест екипа на Бърза помощ и катастрофична медицина работят на мястото на инцидента в републиката, каза той. Пострадалите се евакуират с влак, придружени от лекари. В централната окръжна болница на Инта са подготвени легла за приемане на пострадали, налични са всички необходими лекарства."

"Общо влакът се е състоял от 14 вагона, превозващи 232 пътници, по предварителна информация няма загинали в резултат на инцидента", се казва в изявление на властите.

Спасителните дейности са силно затруднени от лошото състояние на пътищата в района. 

Движението на влаковете е спряно. 

Следственият комитет образува наказателно дело за престъпление по част 1 на чл. 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Това са съобщили за ТАСС от пресслужбата на Западния междурегионален следствен отдел по транспорта на Следствения комитет на Руската федерация.

"Отделът за разследване на транспорта в Сиктивкар на Западния междурегионален отдел за разследване на транспорта на Следствения комитет на Руската федерация е образувал наказателно дело на основание на престъпление по част 1 на член 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация по отношение на дерайлирането на вагони", съобщиха от пресслужбата.