Броят на загиналите при пожара в мина, собственост на ArcelorMittal в Казахстан, достигна 42 души в неделя, като издирването на четирима миньори продължава, съобщи Министерството на извънредните ситуации на средноазиатската държава, цитирано от Ройтерс.

"Операцията по издирването е затруднена от наличието на унищожено минно оборудване, както и отломки на места", се казва в изявление на министерството.

Спасителите издирват миньорите в две зони на мината на 4 километра една от друга, се казва в съобщението.

206 от 252 души в мина "Костенко" бяха евакуирани след предполагаем взрив на метан.

Взрив уби 32 миньори в Казахстан

Взрив уби 32 миньори в Казахстан

14 души са в неизвестност

Припомняме, че президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви национален ден на траур на 29 октомври и нареди на кабинета си да спре инвестиционното сътрудничество с ArcelorMittal Temirtau.

Компанията съобщи, че е спряла работата на въглищните мини за 24 часа за проверки на газовата защита. Правителството и компанията също потвърдиха, че работят за финализиране на сделка за национализиране на компанията, която управлява най-голямата стоманодобивна фабрика в страната.

ArcelorMittal Temirtau и държавата наскоро са подписали предварително споразумение за сделка, която ще прехвърли собствеността на Република Казахстан.

ArcelorMittal се ангажира да завърши тази транзакция възможно най-скоро, обявиха от компанията.