50 души достигна броят на загиналите в бушуващите в Русия пожари, съобщи  пресслужбата на министерството на извънредните ситуации на страната.

Телата са открити в Нижегородска и Воронежска област. Продължават работите по гасенето на огнената стихия, обхванала големи площи от територията на Русия.

Руските информационни агенции съобщават, че има риск началото на учебната година да бъде отложено от 1 септември за по-късна дата заради усложнената обстановка, предизвикана от пожарите. За това потвърди главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко.  

Само за последното денонощие в Русия са възникнали 337 нови огнища на пожари.

Над 3000 души са останали без дом вследствие на природното бедствие. Около 1900 къщи са разрушени. В докладите на руското министерство се посочва още, че пожарите са били предизвикани от температури над 40 градуса по Целзий.

Президентът Дмитрий Медведев разкритикува за недобро изпълнение на служебните задължения главнокомандващия военноморските сили на Русия адмирал Владимир Висоцки и уволни няколко висши офицери от флота заради пожара във военноморска база край град Коломна.