Броят на жертвите на наводненията и свлачищата в Югоизточна Бразилия нарасна до 54 души, съобщиха властите, цитирани от АФП.

Папа Франциск изпрати съболезнователно послание.

"Толкова много от вас са изчезнали, толкова много хора са пострадали... Изпращам ви моята близост, увереността на моята молитва. Нека Бог ви благослови", каза аржентинският понтифик във видео, излъчено от официалния портал Vatican News.

По данни на правителството на щата Сао Пауло около 30 души все още са в неизвестност, след като през изминалия уикенд в живописното курортно градче Сао Себастиао и околностите му за 24 часа паднаха дъждове повече от нормата за целия февруари.

48 загинали след наводненията и свлачищата в Бразилия

48 загинали след наводненията и свлачищата в Бразилия

2500 души са били принудени да напуснат домовете си

Властите съобщиха, че най-големите дневни валежи, регистрирани някога в Бразилия, са предизвикали силни наводнения и свлачища, които са разкъсали несигурно построените сгради по склоновете на хълмовете.

"До момента са потвърдени 54 смъртни случая", заяви правителството на щата Сао Пауло, сред които 15 деца.

Продължават издирвателните и спасителните операции в районите, където около 4000 души са били разселени от своите домове.

Приблизително 9,5 млн. от 215-милионното население на Бразилия живеят в райони с висок риск от наводнения или свлачища - предимно в бедните квартали - фавели.

750 са без дом след дъжда и свлачищата в Бразилия

750 са без дом след дъжда и свлачищата в Бразилия

44 души са загинали, много други се издирват

През последните години южноамериканската страна беше засегната от поредица смъртоносни метеорологични бедствия, които според експерти вероятно се влошават от изменението на климата.