Мощно и плитко земетресение с магнитуд 7,9 разтърси западното крайбрежие на индонезийския остров Суматра. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация на геоложкия институт на САЩ.

Първоначалните данни бяха за 8,2, а след това за 8,1 по Рихтер. 

Европейският средиземноморски сеизмологичен център също дава 7,9 по Рихтер. 

Малко по-късно магнитудът отново бе намален - до 7,8

Епицентърът на труса е бил на 808 км югозападно от Паданг. Той е бил на 10 км дълбочина. Земетресението е станало в 18.50 часа местно време (14.50 часа българско време). 

Непосредствено след земетресението нямаше данни за щети или жертви. По-късно представител на индонезийската спасителна служба съобщи, че има жертви. Той обаче не даде подробности за брой. Малко по-късно бе съобщено, че информацията за смъртни случаи не се потвърждава

В страната бе издадено предупреждение за цунами, но час по-късно бе отменено, съобщава Националната метеорологична агенция.

Предупреждението за цунами бе издадено за Западна Суматра, Северна Суматра и провинция Ачех.

При плитките земетресения има по-голяма вероятност за щети.

През 2004 г. земетресение с магнитуд 9.1 по Рихтер разтърси западното крайбрежие на северна Суматра и предизвика цунами. Трусът тогава бе на 160 км от брега.

Цунамито в Индийския океан през 2004 г. засегна особено лошо Индонезия и по-специално Ачех.

Трусът е усетен силно в продължение на няколко секунди в Паданг в западната част на Суматра. Хората са избягали от домовете си към по-високите места.

Наземният трафик е бил спрян. По улиците се усещала паника, разказва журналист.

Жителка на остров Ментауай, на около 720 км от епицентъра, споделя, че трусът е усетен слабо, но предупреждението за цунами предизвикало паника и хората се разбягали.

Австралийският център за предупреждение от цунами също бе издал предупреждение за крайбрежните части на Западна Австралия, но впоследствие го отмени. 

Бюрото по метеорология на Австралия е издало предупреждение за далечните Кокосови и Коледни острови. От бюрото съветват хората да обезопасят лодките и да избягват районите в близост до водата, тъй като са възможни силни и опасни течения.

В предупреждението не се отправя съвет хората да се евакуират от островите. Освен това се посочва, че все още не е потвърдено цунами.

Припомняме, трагичното земетресение в Индонезия в края на 2004 година, последвано от унищожително цунами, уби над 227 000 души в Югоизточна Азия. От тях 173 981 души са загинали само в Индонезия.

По време на труса президентът на Индонезия Йоко Уидодо е бил на остров Суматра. Той не е пострадал.