Разходите на британската нефтена компания BP по ликвидиране на последиците от разлива в Мексиканския залив достигнаха 9.5 милиарда долара, съобщава РИА Новости.

Тази сума включва разходи по ликвидацията на теча, строителството на допълнителни съоръжения, както и изплащане на искове, заведени от пострадали от аварията, която стана на 22 април тази година.

Според данните на компанията до момента са подадени 127 хиляди иска, по които са изплатени 399 милиона долара обезщетения.

Инженери на компанията затвориха окончателно авариралия кладенец в залива в неделя.

BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливаха от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.