Най-малко седем души загинаха при атака срещу американското консулство в пакистанския град Пешавар.

Двама от тях са служители в консулството, съобщава СиЕнЕн, като се позова на информация от американското посолство в Исламабад.

Министърът без портфейл в провинциалното правителство на Северозападната гранична провинция, към която принадлежи и Пешавар - Башир Ахмед Билур, уточни, че сред убитите има 4 нападатели. Общо в атаката са участвали между 10 и 15 нападатели, които, според пакистанските сили за сигурност, са били ислямистки бунтовници.

Пешавар е на 120 км от пакистанската столица. Четирима от бунтовници и един полицай също са загинали.

Три експлозии разтърсиха квартала на Пешавар, в който се намира силноохраняваната сграда на американското консулство. Взривовете са били близо до сградата. Два от тях са били на 20 метра от главния вход на консулството, уточнява Ройтерс.

Предполагаеми ислямски бунтовници са нападнали сградата на американското консулство в северозападния пакистански град Пешавар, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници на местните власти.

Нападателите са пристигнали с две коли, като някои от тях са носели ръчни противотанкови гранатомети, допълва ИТАР-ТАСС.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън осъди самоубийствения атентат срещу политически митинг в Северозападен Пакистан и опита за нападение срещу консулството на САЩ в Пешавар, предаде АФП.

В изявление Аштън изразява съболезнования на всички засегнати от нападенията и солидарност с пакистанските власти.

Говорителката на посолството на САЩ в Исламабад Ариел Хауард потвърди, че американското консулство е било мишена на атаката, предаде АФП.

Тя не можа да уточни дали сградата е пострадала, нито да каже дали има жертви и ранени.

Става дума за група от между осем и десет нападатели, които не престават да обстрелват охраната на консулството и които на кратки интервали взривяват експлозиви.

Говорител на пакистанските талибани, които са съюзници на Ал Каида, пое отговорността за осуетеното самоубийствено нападение срещу консулството на САЩ в Пешавар, северозападен Пакистан, предаде Франс прес.

"Поемаме отговорността за нападението над американското консулство като реакция срещу нападенията на американските безпилотни самолети", заяви говорителят Азим Тарик.

В друг пакистански град  - най-малко 41 са жертвите на атентатор-камикадзе, който се взриви на митинг в северозападния пакистански град Тимергара, в окръг Долен Дир, в Северозападната гранична провинция.

Броят на ранените не се уточнява, но се предполага, че са над 100.

Митингът беше на открито и беше организират от Националната партия Авами, управляващата партия в Северозападната гранична полиция.