Експерти в Германия започват отначало търсенето на причинителя на тежката епидемия от ЕХЕК - Ешерихия коли.

Откритата в Хамбург в испански краставици ентерохеморагична бактерия очевидно не е източникът на епидемията, тъй като в две от общо четири проби бактерията не съвпада с тази у пациентите, посочва Дойче Веле.

В тази връзка германските власти отново предупредиха да се избягва консумацията на сурови зеленчуци. Търсенето на огнището на заразата може да бъде улеснено от нов бърз тест, разработен в университета в Мюнстер. Само за няколко часа той доказва наличието на опасната чревна бактерия както у пациентите, така и в суровите зеленчуци. До този момент починалите след заразяване с Ешерихия коли само в Германия са 15 души.

Ройтерс съобщава, цитирайки данни от германския център за контрол на заразните болести, за 365 нови случая на заразени с бактерията. В една четвърт от новите случаи е развит хемолитично-уремичен синдром - сериозно усложнение, което засяга кръвта и бъбреците, обявиха от Института "Роберт Кох". Хемолитично-уремичният синдром е главната причина за смъртта на някои от 16-те души, починали в Северна Европа.

По-рано днес Испания заплаши, че ще съди Хамбург за вреди, след като германският град посочи испанските краставици като източник на заразата със смъртоносната бактерия Ешерихия коли (ЕХЕК).