Властите в Австралия обявиха, че "безпрецедентен" брой големи горски пожари застрашават щата Нов Южен Уелс, съобщават британските медии.

Повече от 90 пожара са бушували в щата днес.

Силните ветрове и горещини от около 35 градуса са влошили положението с пожарите, голяма част от които са в засегнати от суша райони.

Има информации за хора, хванати в капан в домовете си на няколко места, като спасителните екипи не са могли да достигнат до тях заради силата на пожарите.

"Намираме се в неизследвана територия", коментира отговарящият за пожарите в затънтени райони Шейн Фицсимънс, допълвайки: "Никога не сме виждали толкова много пожари едновременно, които предизвикват извънредно положение."

17 големи пожара са горели едновременно в Нов Южен Уелс.

Властите са изпратили повече от 1000 пожарникари и 70 самолета, за да спасят "възможно най-много хора", уточни Фицсимънс.

От пожарната служба, отговаряща за пожарите в затънтените райони, написаха в "Туитър", че "заради размера и скоростта на пожарите не бихме могли да достигнем до всички, дори по шосе или с хеликоптер". Пожарите бушуват на около 1000 км от крайбрежието на Австралия, забавяйки реакцията на огнеборците.

Някои хора бяха предупредени да търсят убежище от пожарите, а не да бягат, тъй като вече е било твърде късно да напускат.

Днес са били издадени предупреждения за извънредно положение за бушуващи горски пожари в Куинсланд и Западна Австралия.

В Нов Южен Уелс, най-пострадалия щат, пожарните екипи са се борили със стотици пожари от септември насам. Миналия месец двама души са загинали, докато са се опитвали да защитят дома си.

Миналата седмица пожар е горял на площ от 2000 хектара храсти, където е имало резерват за коали. Опасенията са, че стотици животни са загинали.

Властите в щата предупреждават, че много пожари ще продължат да горят, освен ако не падне дъжд.

"Ние просто не можем да преувеличим голямото влияние, което сушата оказва върху поведението на пожарите", подчерта Фицсимънс.