Загинали хора, траур и огромни щети в Гърция след невиждано наводнение - най-тежкото за последните 20 години. Бурята "Евридика" засегна Северна Гърция и Солун, предаде БНТ.
Равносметката е трагична - 16 загинали, петима в неизвестност, стотици без дом. Дъждовете продължават, очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Снимка 324019

Източник: EPA/БГНЕС

Обстановката в цяла Гърция е критична. Магистралата от Солун до Атина е затворена в района на Катерини, където полицейски екипи обясняват на пътуващите по кой път да поемат. Шофьорите трябва да са внимателни, защото пътищата са покрити с кал и скална маса.

В Катерини вали проливен дъжд, много от улиците са наводнени и изцяло непроходими, заради което движението се отклонява по различни маршрути.

Най-критична е обстановката в района около столицата и Неа Парамос, където стотици останаха без домове.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас излезе с обръщение, в което обяви национален траур в страната в памет на жертвите.

Хората споделят с болка за преживяното.

Как да действаме при наводнение съветват гръцките власти

Как да действаме при наводнение съветват гръцките власти

Изключете електричеството и водоподаването, дори да са спрени

"Едва се спасихме. Това, от което ме боли най-много, е безразличието на управляващите. Казват ни "дръжте се" и толкова. Никой не ме попита дали имам питейна вода, дали има какво да ям, къде да спя... Идват със скъпите си костюми, след това си тръгват и забравят за нас." - разказва Мария Крида, жителка на Неа Перамос.

"Събудих се в 7 сутринта, отворих вратата и видях, че морето е достигнало до оградата на къщата ми. Не чувахме дъжда, чувахме единствено тътена на прииждащата вода. Дървета, огради, нищо не спря стихията. Беше истински хаос." - споделя Елефтерия Цоли, също жителка на Неа Перамос.

Местен жител разказва, че приливната вълна е била висока метър и половина, а единственото, което хората могат да направят, е да чакат бедствието да отмине, след което да опитат да овладеят щетите.

Гръцките власти съобщиха, че всички нуждаещи се получават помощ, особено останалите без покрив и онези, чиито обработваеми земи са залети.

Продължава издирването на изчезналите хора.

ДЕНОНОЩЕН ТЕЛЕФОН ЗА СЪДЕЙСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В ЧУЖБИНА НА ДИРЕКЦИЯ "СИТУАЦИОНЕН ЦЕНТЪР":

  • +35929482404
  • +35929711054