Четирима души са загинали, а близо 180 са в неизвестност, като се смятат за мъртви, след като кораб с мигранти потъна в Средиземно море в събота. Това обявиха днес официални лица, след като разпитали неколцината оцелели, съобщава Агенция "Франс прес".

Хуманитарни работници от Международната организация за миграция и Агенцията за бежанците на ООН разкриха сърцераздирателни подробности за последната най-голяма трагедия във водите край Либия. Те са разговаряли с четирима спасени пътници - двама от Еритрея и двама от Етиопия, които пристигнали снощи в сицилианското пристанище Трапани.

Кораб с над 100 мигранти потъна край Либия

Кораб с над 100 мигранти потъна край Либия

Италианската брегова охрана е спасила четирима от пътувалите

Оцелелите - трима мъже и една жена, са описани като "травматизирани и изтощени". Те разказали, че техният дървен кораб напуснал Либия в петък с над 180 души на борда. Всички по произход били от Източна Африка.

След пет часа в морето, двигателят отказал и плавателният съд започнал да се пълни с вода. След като той бавно потъвал, все повече и повече от хората на борда се оказвали под водата.

Един от оцелелите разказал за отчаяните си усилия да намери съпругата си, която била заела място в средата на кораба.

След часове във водата, оцелелите били спасени в събота на 30 морски мили от либийския бряг от френски кораб, опериращ като част от операцията на Фронтекс. След това били преместени на друг кораб на Фонтекс, който бил осигурен от норвежката брегова охрана. Корабът пристигнал в Трипани в понеделник вечерта с четиримата оцелели на борда, четири открити тела на загинали и 34 спасени от друга мигрантска лодка.