В Испания има близо 4 000 здравни работници, заразени с новия коронавирус, повече от един на всеки десет от общо регистрираните инфектирани. Това обявиха властите, докато жертвите на вируса се увеличават рязко във втората най-тежко засегната от пандемията страна в Европа след Италия, съобщава "Ройтерс".

Както и в друг страни, засегнати силно от вируса, медицински сестри, лекари и други здравни работници заявиха, че не получават достатъчно защитни облекла и предпазни средства. Властите и компаниите се впуснаха да произвеждат, купуват и разпространяват повече от тях.

Над 2000 са жертвите на коронавируса в Испания след 462 за 24 часа

Над 2000 са жертвите на коронавируса в Испания след 462 за 24 часа

Повече от 33 000 са заразените, но вероятно броят им в цялата страна е много по-висок

"Разполагаме с някои данни, които не ни харесват, защото трябва да се опитаме да ги контролираме, като например, че имаме заразени 3 910 здравни работници", подчерта шефът на спешната помощ в Испания Фернандо Симон по време на пресконференция.

Броят на регистрираните заразени в Испания нарасна до 33 089 души от 28 572 души вчера. Това означава, че здравните работници са около 12% от всички заразени.

Те и хората, грижещи се за възрастни хора, ще имат приоритет, докато Испания въведе програма за тестване.

Най-малко 23 лекари в Италия са починали от коронавируса

Най-малко 23 лекари в Италия са починали от коронавируса

4824 здравни работници са инфектирани с коронавируса

Починалите от новия коронавирус в Испания достигнаха 2 182 души, като за едно денонощие си отидоха още 462 души, уточниха от здравното министерство. Симон каза, че 87% от починалите са на възраст 70 или повече години.

Двама министри и съпругата на премиера Педро Санчес бяха диагностицирани с положителни проби през последните седмици.

С удължаването до 11 април на общонационалната блокада, което трябва да бъде одобрено от парламента в сряда, Симон каза, че сега не е моментът хората да се отпускат по отношение спазването на правилата, които забраняват на всички да излизат от домовете си, с изключение ходенето на работа, купуването на храна или ходене до аптеката.

"На няколко пъти се казваше, че пикът (на епидемията) може да бъде достигнат тази седмица. Достигането на пика не означава да контролирате проблема, това означава, че трябва да удвоите усилията си да не направите крачка назад", настоя Симон.

Трима починали лекари във Франция от новия коронавирус

Трима починали лекари във Франция от новия коронавирус

Докато са лекували заразени пациенти