Адмирал Тед Алън, който наблюдава работата по ликвидирането на разлива в Мексиканския залив, даде разрешение британския петролен гигант BP да започне окончателното запълване с цимент на петролния кладенец, съобщава БиБиСи.

Алън заяви, че е взел решението след успешното приключване на последните дейности по спиране на теча.

BP планира да запълни кладенеца с цимент на дълбочина половин километър от повърхността.

Алън обаче подчерта, че тези дейности не трябва да отклоняват вниманието от главната инженерна задача - пробиване на дренажи в кладенците, които да извличат петрола от авариралите кладенци.

По-рано Барак Обама заяви, че „дългата битка с нефтения разлив в крайна сметка е пред своя край".

Това бе заявено в доклад на американския президент, изготвен от правителството на САЩ, от който става ясно, че три четвърти от разлетия след инцидента нефт в залива е бил събран или се е изпарил, или се е разтворил по естествени причини.

Според БиБиСи настроенията във Вашингтон се променят и преминават от отчаяние към надежда за незабавен успех.

Според научния съветник на Белия дом Керъл Браунър около една четвърт от разлетия петрол представлява опасност за околната среда.

В доклада се казва, че плажовете все още са под заплаха от замърсяване.

Необходимо е ново извършване на изследвания на дългосрочните ефекти от нефтения разлив върху околната среда.

Барак Обама приветства положителните новини през последните дни от мястото на инцидента, но допълни, че „работата за събирането на нефта и премахване на замърсяването ще продължи."

Говорителят на Белия дом Робърт Гибс заяви, че Обама спокойно може да премахне забраната за сондажи в крайбрежната зона до ноември, ако те отговарят на всички условия, изискани от тях по-рано.