Според ръководството на британската петролна компания BP нефтеното петно няма да може да бъде изчистено до края на месец август, както бе съобщено по-рано, съобщава Ройтерс.

Вчера от компанията обявиха, че ако всичко върви по план течовете трябва да бъдат преустановени между 20 и 27 юли.

По думите на ръководните органи на нефтения гигант въпреки перфектния план не е изключено и преустановяване на оперативните действия.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на British Petroleum.

След неуспешните опити да се изгради "похлупак" и да се запълни тръбата с тежка кал, в момента специалистите на компанията изграждат две нови тръби, с които да се извежда нефта.

Преди два дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.