Спасители работиха, за да извадят тялото на бременна медицинска сестра от развалините на срутени сгради в Сицилия след огромната експлозия, при която са загинаха най-малко седем души, предаде "Франс прес".

Взривът, вероятно причинен от изтичане на газ, удари четири жилищни сгради късно в събота в южния град Равануса, като един оцелял го описа "като че ли избухна бомба".

Издирването на още двама души, изчезнали след бедствието, "продължава без прекъсване", уточниха пожарникари.

8 души са в неизвестност след експлозия в Сицилия

8 души са в неизвестност след експлозия в Сицилия

Най-малко един човек е загинал

Снимка в профила на пожарникарите в "Туитър" ги показва как стоят сред развалините, докато "започва нов ден на мъчително търсене".

Взривът изравни четири структури, включително четириетажна жилищна сграда, в централния жилищен квартал на града с близо 11 000 жители според италианската агенция за гражданска защита.

Кадри от местопроизшествието показват маса от бетонни развалини, дървени греди и разкъсана стомана в голямо празно пространство, като съседните сгради са овъглени и повредени.

Сред жертвите е 30-годишната медицинска сестра Селене Паскариело, която е била бременна в деветия месец и която е трябвало да роди следващата седмица.

Тялото на Паскариело е открито заедно с това на съпруга ѝ Джузепе Кармина и неговите родители. Двойката е била на гости при бъдещите баба и дядо на третия етаж на сградата им.

Семейството е познавало добре една от първите открити жертви, пенсионираният гимназиален учител Пиетро Кармина, който наскоро се е възстановил от животозастрашаващ случай на коронавирус.

Две жени са били извадени живи от отломките рано вчера, след като са били открити от кучета издирвачи, но спасителите не са чули други признаци на живот.

Образувано е разследване за причината за експлозията, която според властите най-вероятно е изтичане на газ.

Местният жител Калоджеро Бонано отбеляза, че "съседите ми казаха, че имало миризма на газ".

"Чух огромен тътен, сякаш бомба е избухнала или самолет се е разбил в къщата", уточни той, цитиран от италианските медии, като допълни: "Чудо е, че сме живи."

Дистрибуторът на природен газ Italgas заяви в изявление, че не е получавал съобщения за течове на газ през седмицата преди инцидента.

В участъка от газопровода, засегнат от взрива, не е имало строителни работи и разпределителната мрежа на града е била напълно инспектирана както през 2020 г., така и през 2021 г.

Вестник "Република" пише, че градските газопроводи - монтирани преди 36 години - са сред най-старите в Италия и минават през нестабилна земя, податлива на ерозия на почвата и свлачища.

Сицилия, една от най-бедните области в Италия, страда от застаряваща инфраструктура, която е под стандартите.

Много домове и други структури, построени през последните десетилетия, са построени с помощта на евтини материали, което ги прави по-склонни към срутване, често заради намеса в строителните договори от страна на мафията.