Официалната бройка за изчезнали хора в Мексико надхвърли 100 000 за първи път, докато семействата им настояват властите да направят повече, за да открият жертвите на насилие, свързано с организираната престъпност в страната, информира Дойче веле.

Министерството на вътрешните работи съставя национален регистър на "desaparecidos" - изчезнали хора - който периодично се актуализира.

През последните две години броят им нарасна от около 73 000 души до повече от 100 000 - предимно мъже.

Мексико преживява нарастващо насилие от началото на войната с наркопрестъпността, започнала през 2006 г., като нейни жертви са станали над 350 000 души.

Миналата година в страната с население от повече от 129 милиона души е имало средно по 94 убийства на ден.

"Невероятно е, че изчезванията все още се увеличават", каза Вирджиния Гарай пред агенция Ройтерс, чийто син изчезна през 2018 г. в щата Наярит.

Правозащитни организации и роднини на изчезналите призоваха правителството да засили разследванията и да извършва по-ефективно издирване.

"Правителството не прави достатъчно, за да ги намери", каза Гарай, която работи в група, наречена Warriors Searching for Our Treasures, която се стреми да намери изчезнали близки.

Опасенията са, че действителният брой на изчезналите е много по-голям

Неправителствени организации, които помагат за намиране на изчезнали хора, подчертават, че много семейства не съобщават за изчезвания поради недоверие към властите.

Това дава основание да се смята, че действителната бройка на изчезналите хора е много по-висока от официалните данни.

"Организираната престъпност се превърна в основен виновник за изчезването на хора в Мексико с различна степен на съучастие, съгласие или пропуски от страна на държавни служители", се казва в доклад на Комитета на ООН за насилствени изчезвания, публикуван миналия месец.

"Политиците са пряко отговорни за насилствените изчезвания, извършени от държавни служители, но могат да бъдат отговорни и за изчезвания по вина на престъпни организации", се добавя в доклада.

Сред изчезналите хора са защитници на правата на човека, някои от които са изчезнали поради собственото си участие в борбата срещу изчезванията.

Според ООН над 30 журналисти също са изчезнали в Мексико между 2003 и 2021 г.

Още едно убийство на журналист в Мексико

Още едно убийство на журналист в Мексико

Това е деветият случай за тази година