Повече от един милион клиенти все още са без електричество към четвъртък сутринта. Много от тях вероятно ще останат без електричество дни наред, след като ледена буря връхлетя голяма част от Южен Квебек, Канада, като събори дървета и причини наводнения, съобщи CBS.

Бурята взе най-малко една жертва по официални данни. 

Компанията Hydro-Québec изпрати около 1100 работници, за да възстановят електрозахранването. Но са били получени повече от 2200 сигнали за прекъсвания.

25 процента от тези прекъсвания се считат за по-големи, като засягат повече от 1000 души всяко. Това означава, че една трета от тези без ток ще го имат до края на деня в четвъртък.

Но някои по-сложни прекъсвания ще продължат и през уикенда.

Приоритетът е да се възстанови електрозахранването в болниците и общинската инфраструктура.

Все пак, бурята не е причинила почти никакви щети на електроразпределителната мрежа, както ледената буря от 1998 г., която събори главни далекопроводи. Тази буря е засегнала най-вече местните далекопроводи.

Провинциалната полиция потвърди смъртен случай във връзка с бурята. Паднал клон е убил мъж на около 60 години в четвъртък сутринта. Мъжът режел клоните на дърво в задния двор на дома си в Ле Кото, югозападно от Монреал, когато клон паднал върху него. Той е загинал на място.

Около 200 къщи са наводнени, а други 10 000 са застрашени заради преляла канализация.

Премиерът Джъстин Трюдо и кметът на Монреал Валери Планте направиха оглед на щетите в четвъртък. Трюдо обеща подкрепата на федералното правителство да помогне на общините и провинциалните власти, когато започнаха да почистват отломките от бурята.

Планте помоли жителите на Монреал да избягват парковете, където могат да паднат големи клони на дървета. Тя също каза, че шофьорите трябва да преместят колите си, ако градските работници или екипите на Hydro-Québec работят в техния район. Градът няма да раздава глоби за паркиране, каза тя.