Десетки плавателни съдове в района на разлива в Мексиканския залив трябва да го напуснат, съобщи БиБиСи.

Американските власти са издали заповед за това заради зараждащата се тропическа буря „Бони". Ръководителят на операциите на мястото на инцидента адмирал Тед Алън посочи, че кладенецът ще остане плътно запушен.

„Бони" е втората голяма буря, която се образува в Атлантическия океан тази година. Първият за 2010г. ураган по бреговете на САЩ беше бурята „Алекс", която взе близо 20 жертви.

Според прогнозите на метеоролози „Бони" ще достигне района на кладенеца рано неделя сутринта. Бурята се движи със скорост около 65км./час.

Алън допълни, че властите не изключват възможността, ако „Бони" не прерасне в ураган, някои от корабите да останат в района. Въпреки това, той изтъкна, че безопасността на хората е най-важна и ще се вземат всички мерки за гарантирането й.

Припомняме, миналата седмица започнаха тестове на фунията, с която бе запушен повреденият от експлозия кладенец, предизвикал тежка екологична катастрофа в Мексиканския залив.

От BP продължават да търсят начини за обезщетяването на още 17 хиляди потърпевши от аварията.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.