daylife.com
10 жертви взе първата голяма буря "Алекс" в Атлантическия океан в Централна Америка. Тя премина през полуостров Юкатан, след като причини наводнения и свличания на земни маси, съобщава АП.

Телата на шестима души бяха открити около никарагуанския град Естели, след като река Сан Лукас излезе от коритото си. В източната част на Ел Салвадор други двама души се удавиха, след като бяха отнесени от теченията край Сан Мигел.

В западна Гватемала, предизвикан от дъждовете, свличане на земна маса отне живота на двама фермери, работещи по пътен проект.

Въпреки че няма да засегне директно огромния нефтен разлив от сондата на BP край щата Луизиана, бурята може да предизвика вълни, които да затруднят почистването на нефта.

По-рано метеоролози и еколози изразиха своите опасения, че тропическата буря в Мексиканския залив ще влоши екологичните условия в района, където компанията безуспешно се бори с нефтения разлив.

От националния център за ураганите на САЩ в Маями съобщиха, че „Алекс" ще изсипе до 20 см. дъжд на квадратен метър, южно Мексико и Гватемала. В момента скоростта на вятъра в епицентъра на циклона достига до 75 километра в час.

В планинските райони има опасност от наводнения и активизиране на свлачища.

Припомняме, в събота близо 300 работници от нефтената компания Шел бяха евакуирани от нефтени платформи в Мексиканския залив заради приближаващата тропическа буря.

Ако дейностите по почистването на залива бъдат прекъснати, най-вероятно петролът ще бъде оставен да изтича от платформата на BP дни наред.

Сезонът на ураганите в Атлантика започва на 1 юни и приключва около 30 ноември. Според прогнозите на специалистите тази година над Атлантическия океан ще се зародят над 20 тропически бури, половината от които ще прераснат в урагани.