Министър-председателят на Холандия Марк Рюте в петък вечерта обяви въвеждането на триседмично частично блокиране в страната на фона на нов антирекорд за заболеваемост от COVID-19 - повече от 16,3 хиляди нови случая са открити, според NL Times.

От събота вечерта повечето от жителите на страната ще бъдат прехвърлени на дистанционна работа. Магазините за продажба на стоки от първа необходимост ще трябва да затворят в 18:00 часа, кафенетата и ресторантите - в 20:00 часа.

Новите ограничения забраняват събирането у дома в групи от повече от четирима души и въвежда отново правилото за задължително разстояние между хората от 1,5 метра. Разрешени са спортни събития, но без фенове.

В Нидерландия препоръчаха частичен локдаун

В Нидерландия препоръчаха частичен локдаун

Той би бил първи в държава от Западна Европа от лятото насам

Европейските медии отбелязват, че Холандия стана първата страна в Западна Европа от лятото, която въведе някаква форма на локдаун.

Ден преди това Холандия регистрира антирекорд за заболеваемост от над 16,3 хиляди нови случая на коронавирус. В петък броят на новите случаи отново надхвърли 16 хиляди.

По време на пандемията в Холандия са открити 2,24 милиона случая на инфекция с COVID-19, около 18,6 хиляди от тях са с летален изход.

Според отворени данни 82,4% от населението над 12 години е напълно ваксинирано срещу COVID-19 в Холандия. Това е 73% от общото население на страната.