Внезапни наводнения в западните покрайнини на гръцката столица Атина са залели пътищата с огромни маси кал и отломки, като са загинали най-малко 10 души, а много жилища и предприятия са били наводнени, съобщават "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Една жена е загинала в наводнения си дом в района на Мегара, докато тялото на мъж е било открито в друго жилище в района, уточниха от местната противопожарна служба.

Тялото на друг мъж е било открито по-късно в двора на местно предприятие.

Наводненията са станали след тежка буря с пороен дъжд през нощта.

Пожарникарите са получили поне 340 обаждания за помощ за изпомпване на вода от наводнени сгради и спасяване на хора, хванати в капан от вдигналото се ниво на водата след тежката буря през нощта. Спешните екипи също така са спасили пътници от автобус, останал блокиран от наводнението на магистрала.

Извънредно положение на гръцкия остров Сими

Извънредно положение на гръцкия остров Сими

Заради внезапно разразила се тежка буря

Местните власти затвориха училища в районите на Мандра, Неа Перамос и Мегара, след като достъпът е бил отрязан до части от магистралата между Атина и Коринт, водеща до района. От противопожарната служба призоваха обществеността да избягва района, освен ако не е абсолютно необходимо, в опит да се ограничи трафика.

Жертвите бяха дадени ден, след като гръцките власти обявиха извънредно положение на малкия егейски остров Сими, след като проливни дъждове наводниха домове и магазини, отнесоха превозни средства в морето и прекъснаха електричеството, след като местната електроцентрала беше наводнена.