Германски пожарникари евакуираха стотици пътници на летището в Хамбург, след като 50 души пострадали от неизвестен токсин. Той вероятно се е разпространил чрез климатичната система на аеропорта, съобщава "Асошиейтед прес".

Всички полети са преустановени за няколко часа заради евакуацията, обясни говорителката.

"Ние отменихме всички полети поне до 14.00 часа и по-голямата част от летището беше евакуирана", допълни тя.

Повече от 50 души се оплакали от дихателни проблеми и парене в очите. Пожарникарите проверили дали те трябва да бъдат отведени в болница, уточнява германската новинарска агенция ДПА.

Евакуираните от летището трябваше да чакат извън терминалите при минусови температури.

Пожарникарите са обозначили специални зони извън сградата на летището, където медици преглеждат пострадалите от неизвестния токсин.

По-късно "Вашингтон Поуст" съобщи, позовавайки се на информация от говорителя на федералната полиция в Хамбург, че са пострадали общо около 68 души. Нямало доказателства инцидентът да е терористичен акт. Смята се, че хората са се почувствали зле вероятно заради лютив спрей, който е намерен в кошче за боклук, в което пътниците изхвърлят течностите преди да се качат на борда.

Нищо друго не е открито. Пожарната не засече никакви опасни вещества, посочиха от полицията.

Говорителят на пожарната подчерта, че не допускат терористична атака. Лютивият спрей се е разпространил чрез климатика.

Откритата опаковка била с размер на червило, така че ако климатичната система не е разпространила газа, щяло да е невъзможно толкова много хора да пострадат.