Наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове в Бразилия, отнеха живота на най-малко 36 души през карнавалния уикенд в югоизточната част на щата Сао Пауло, съобщиха властите в неделя.

Телевизионни кадри и кадри от социалните мрежи в град Сан Себастиао показаха цели квартали под вода, отломки от къщи по склоновете, пометени от свличащата се земя, наводнени магистрали и автомобили, унищожени от паднали дървета, както и други щети.

Според кмета Фелипе Аугусто в Сан Себастиао са загинали най-малко 23 души. Едно момиче е загинало и в град Убатуба, съобщават новините.

Други 228 души останаха без дом, а 338 бяха евакуирани в крайбрежния район северно от град Сао Пауло, съобщи по-рано правителството на щата, докато спасителните екипи се втурнаха да помагат на пострадалите от бурята.

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Бразилия иска споразумения на Меркосур с Китай и ЕС

Това заяви президентът Лула да Силва

Властите не съобщиха колко души са изчезнали или са ранени.

Губернаторът на щата Сао Пауло Тарсисио де Фрейтас обяви извънредно положение в пет града по крайбрежието, след като прелетя над опустошените от времето райони. Той освободи еквивалента на 1,5 млн. долара за спасителни операции.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва заяви в Twitter, че ще посети района в понеделник. От петък той е на почивка в североизточния щат Баия.

Сан Себастиао, който се намира на 200 км северно от Сао Пауло и където много хора от града прекарват предпразничния уикенд на плажа, беше силно засегнат, тъй като за 24 часа паднаха рекордните 60 см дъжд, съобщиха от градската управа.

Това е повече от два пъти повече от обичайното количество, което пада за един месец.

Карнавалните събития в Сан Себастиао и на други места бяха отменени.