Най-малко 31 души са загинали от чума, избухнала в североизточната част на ДР Конго преди три месеца, съобщиха здравни служители и експерти, цитирани от "Франс прес".

"Имаме повече от 520 случая... от които повече от 31 са фатални", посочи Патрик Карамура, здравен министър в провинция Итури, където чумата е ендемична.

Случаите са бубонната форма на болестта, с изключение на пет случая на пневмонична чума и два случая на септикемична чума, уточни той.

Ан Лаудисоа, епидемиолог в нюйоркската неправителствена организация "Екоздравен алианс", отбеляза, че случаите са регистрирани между 15 ноември и 13 декември в Биринги, в територията Ару в Итури.

Средната възраст на пациентите е била 13 години, но те варират между три месеца и 73 години, поясни тя.

Световната здравна организация (СЗО) издаде тревога през юли за епидемия от чума в Рети, също в Итури.

Чумата се задържа в провинцията откакто е потвърдена за първи път там през 1926 година.

Предизвикващата от много столетия страхове болест с библейски конотации, но лечима днес с антибиотици, чумата се причинява от бактерия, наречена Yersinia pestis.

Лаудисоа, която е в района с екип от изследователи, каза, че ранният признак на последното огнище е дошъл с масовата смърт на плъхове.

Бълхите, пренасящи микроби, които живеят в козината на плъховете, след това търсят други гостоприемници в близост, които са хора. След това бактерията се предава чрез ухапвания от бълхи.

Източната част на Демократична република Конго също така изпитва затруднения с епизодични огнища на ебола.

Здравеопазването е силно засегнато от екстремистки групи, които изобилстват в региона.