Девет души загинаха при срутване на сцена в Мексико, съобщава "Ройтерс".

Инцидентът е станал тази нощ в северния щат Нуево Леон, на предизборно събитие на партия "Гражданско движение".

Около 50 души са пострадали, посочи в социалните мрежи губернаторът на щата Самуел Гарсия, а директорът на мексиканския институт за социално осигуряване съобщи, че десетки са поставени на лечение в местни клиники.

Жертвите са осем възрастни и едно дете.

Хорхе Алварес Майнес, кандидатът за президент на центристката партия" Гражданско движение", обясни, че порив на вятъра е причинил срутването на сцената на събитието в град Сан Педро Гарса Гарсия, в близост до индустриалния център Монтерей.

Видеозапис на инцидента показа как конструкцията внезапно пада напред в тълпата, принуждавайки политиците на сцената да бягат в търсене на прикритие, а паникьосаните присъстващи да се разпръсват.

"Никога не съм преживявал нещо толкова внезапно", разказа Алварес Майнес, имайки предвид колко бързо се е усилил вятърът, преди сцената да се срути.

Той обяви, че спира дейностите по кампанията и се надява властите да разследват случилото се, като поиска прозрачност в процеса.

Членове на националната гвардия и армията на Мексико бяха на място, за да осигурят подкрепа, каза министърът на вътрешните работи Луиза Алкалде в социалните медии.

Губернаторът Гарсия предупреди жителите да останат на закрито заради очакваните силни гръмотевични бури в района.

Алварес Майнес е на трето място в проучванията за президентските избори в Мексико, насрочени за 2 юни. Той изостава далеч зад кандидата на управляващата партия Клаудия Шейнбаум и от опонента си на второ място Ксочитл Галвес, който представлява широка опозиционна коалиция.

И Галвес, и Шейнбаум изказаха съболезнования на семействата на жертвите в публикации в социалните мрежи, като Шейнбаум отмени митинг, планиран за тази вечер в Монтерей.