В унгарската столица Будапеща река Дунав е преляла от бреговете си и е наводнила улиците. Това съобщава Deutsche Welle. В социалните мрежи се разпространяват снимки и видеоклипове: на тях се вижда, че водата е стигнала до сградата на унгарския парламент.

Според унгарския министър-председател Виктор Орбан пикът на наводненията в Будапеща се очаква вечерта в събота, 21 септември. Той казва, че въпреки сериозността на ситуацията унгарските власти разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с бедствието.

Орбан заяви, че нивото на водата в река Дунав ще достигне своя пик в Будапеща в събота следобед, близо до вечерта, и ще бъде 846 cm. Рекордът в унгарската столица беше счупен през 2013 г., когато нивото на водата в реката достигна 891 см.

Унгарският министър-председател заяви, че водата вероятно ще се оттече от насипите на Будапеща в средата или в края на следващата седмица.

Агенция "Индекс" пише, че поради наводненията работата на няколко ферибота в Унгария е напълно спряна. Редица пътища също са затворени за движение.

Наводненията в Централна Европа се преместват в нови райони. Доброволци и служители на службите за спешна помощ са работили през цялата нощ, за да укрепят полския град Вроцлав от приближаващите наводнения

Чехия се готви за тежки наводнения

Чехия се готви за тежки наводнения

Прага постави защита срещу наводнения в историческия център на града,

Най-големите наводнения от 20 години насам оставиха следи от разрушения от Румъния до Полша, като разпръснаха кал и отломки в градовете, разрушиха мостове, наводниха автомобили и оставиха щети за милиарди долари.