Два товарни кораба са се сблъскали по време на мъгливи условия в Балтийско море между датския остров Борнхолм и южния шведски град Юстад и е започнала спасителна операция за двама души в неизвестност, информира "Ройтерс". 

55-метровият Karin Hoej, регистриран в Дания, се е преобърнал и е с главата надолу, съобщи Шведската морска администрация. На борда му е имало двама души и те са в неизвестност, уточниха от Съвместния оперативен център на датската отбрана.

Другият кораб, 90-метровият, регистриран във Великобритания, Scot Carrier, е в изправност и екипажът му е в безопасност.

Спасителната операция в близост до мястото, което е било осеяно с отломки, е продължила повече от пет часа след инцидента. Шведски водолази стояха на сушата, за да проучат корпуса.

Температурата на водата в района е около 4-6 градуса по Целзий според Датския метеорологичен институт.

"Мога да потвърдя, че се случил инцидент, но не знам обстоятелствата", отбеляза Сорен Ходж, управляващ директор на корабната компания Rederiet Hoj, която притежава Karin Hoej.

Корабът, който не е бил натоварен, е плавал от Содертеле в Швеция до Никобинг Фалстер в Южна Дания с двама души на борда, уточни той.

Британският кораб MV Scot Carrier е плавал от Харгшам северно от Стокхолм до Монтроуз на източното крайбрежие на Шотландия според данните на Refinitiv Eikon. Собственикът му Scotline посочи, че не може да коментира подробности за инцидента, но съдействал и се съобразявал с местните власти според изискванията.

Говорител на Датския метеорологичен институт заяви, че в района е имало мъгла по време на инцидента около 3:30 часа (4:30 ч. българско време).

Дания помагаше на шведските власти в спасяването, в което са участвали общо девет кораба и датски хеликоптер. Помагали са и граждански кораби в близост.

Инцидентът е станал в шведски териториални води и двата кораба са плавали в една и съща посока, когато са влезли в контакт.

Съвместният оперативен център на датската отбрана не можа да каже дали корабите са превозвали някакъв опасен товар.

"Датският кораб, който е обърнат с главата надолу, е сравнително малък кораб, така че има толкова малко гориво на борда. Това не ни притеснява в момента", отбелязаха от оперативния център.

Шведската морска администрация уточни, че датският кораб не е бил натоварен, а не е ясно какво е превозвал британския кораб, ако изобщо нещо е превозвал.