Двама души загинаха днес при силната буря Янос в централната част на Гърция. Наводнени са улици и домове, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Вчера ураганният вятър е изкоренил дървета и е причинил спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. След това ураганът е нанесъл щети в района на градовете Кардица и Фарсала.

Външно предупреди за усилване на циклона Янос в райони на Гърция

Външно предупреди за усилване на циклона Янос в райони на Гърция

Препоръчва на сънародниците ни там да следят метеорологичната обстановка

Жертвите като възрастна жена, чието тяло е било открито в наводнена къща в село близо до Фарсала, и 63-годишен овчар, който се удавил в придошлите води. Обявена за изчезнала е друга жена, която е пренебрегнала забраната за движение в наводнен район.

Проливен дъжд превърна в езеро град Кардица, там властите забраниха на хората да излизат от домовете си. Водата от придошла река е унищожила най-малко два моста и няколко сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. Властите предупреждават да не се доближават хората до морето и до реки. Без електрозахранване е част от Южна Гърция.

Железопътните връзки между столицата Атина и северния град Солун са прекъснати.

Получени са близо 2500 сигнала за помощ за спасяване на хора, отстраняване на паднали дървета и изпомпване вода от домове и магазини. Службите са спасили над 600 души. С хеликоптер спасиха семейство с дете от наводнена къща. Жителите на няколко села се евакуираха в църкви, които са на по-високи места и не са засегнати от наводнението.

Електроснабдяването е прекъснато на много места, в Кардица и на Йонийските острови се полагат усилия за възстановяването му. Пет кораба са заседнали край островите Закинтос и Лефкада в петък, съобщи бреговата охрана.

Днес циклонът достигна до област Атика. Засега няма данни за щетите.

Подобен циклон е регистриран за пръв път в Гърция през 1995 г., но през последните години това явление се появява все по-често. Страната преживя подобни бури през 2018 г. През 2017 г. наводнения отнеха живота на 25 души и оставиха стотици без покрив.