Френските власти съобщиха за първи смъртен случай, вследствие на зараза с Е.коли, съобщава РИА Новости, позовавайки се на представители на медицинските среди в Бордо.

По думите им рано тази сутрин е починала 78-годишна жена, която е била хоспитализирана на 24 юни.

Преди дни за първи случай на заразен с опасната бактерия бе съобщено и в Швеция. Шведският институт за контрол над заразните болести посочи, че това е първият регистриран случай в Швеция, който няма пряка връзка с Германия. Според института все още не е ясно как пациентът се е заразил.

Междувременно от министерството на земеделието в Египет опровергаха, публикуваната информация от Европейския център за контрол и борба със заболяванията, че семената с опасния щам Ешерихия коли са пренесени от Египет през 2009-2010 г.

В четвъртък, специалисти от Европейския център заявиха, че смъртоносните бактерии са били внесени от Египет преди 2 години.

В момента жертвите от Ешерихия коли в Европа са над  50, от които 48 са в Германия. Бактерията е открита в още 16 държави, където заболелите са около 4000 хиляди.

Бактерии Ешерихия коли често се намират в червата на хора и животни. Повечето от щамовете са безвредни, но някои щамове, могат да причинят тежки хранителни заболявания.