Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер разтърси южния филипински регион Минданао днес.  Според властите има един загинал, 18 души са ранени и има повреди по сгради, съобщава "Ройтерс".

Земетресението удари брега на Минданао, близо до град Генерал Сантос на дълбочина от 60 км, уточниха от Германския изследователски център за геонауки (GFZ). По-рано германската агенция съобщи за магнитуд 6,9. Филипинската сеизмологична агенция PHIVOLCS и Тихоокеанският център за предупреждение за цунами заявиха, че не се очаква цунами.

Ангел Дугадуга, служител за реагиране при бедствия в крайбрежния град Глан близо до епицентъра даде данни за жертвите по първоначалния доклад. Сградата на общинската администрация и гимназията също бяха повредени от земетресението и електричеството беше прекъснато от труса, добави той.

Амор Мио, началник на полицията в град Коронадал, близо до епицентъра на земетресението, посочи, че няма съобщения за жертви, но служителите проверяват търговски център, за който се съобщава, че е бил повреден. "Служителите бяха евакуирани за тяхна безопасност. Според полицията в района има големи щети, но все още не можем да установим със сигурност степента", разказа той.

Директорът на PHIVOLCS Тересито Баколкол каза пред радио DZRH, че интензитетът на земетресението е бил "разрушителен, така че очакваме щети". Земетресението е продължило няколко секунди, каза той, като посъветва жителите да бъдат нащрек за вторични трусове с магнитуд 6,2.

Майкъл Рикафорт, икономист в кредиторската компания RCBC, публикува във фейсбук, че пътниците на летището в града са били евакуирани.

Земетресенията са често явление във Филипините, които се намират на "Огнения пръстен", пояс от вулкани, обикалящ Тихия океан, който е предразположен към сеизмична активност.

Земетресение с магнитуд 7.1 удари бреговете на Индонезия

Земетресение с магнитуд 7.1 удари бреговете на Индонезия

Няма заплаха от цунами