Европейската комисия (ЕК) одобри изменение на втория договор с фармацевтичното дружество Moderna за активирането, от името на всички държави - членки на ЕС, на 150 милиона допълнителни дози през 2022 г., съобщава МВнР.

Преразгледаният договор предвижда възможност за закупуване на ваксини, адаптирани към вариантите на вируса, както и ваксини за педиатрична употреба и бустерни ваксини. Благодарение на добре установеното сътрудничество с дружеството договорът гарантира също така своевременна доставка от третото тримесечие на 2021 г. до края на 2022 г. и възможността за адаптирането му към нуждите на всяка държава членка в зависимост от епидемиологичната обстановка в държавата членка.

Държавите членки имат възможност да препродават или даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX, като по този начин допринасят за глобален и справедлив достъп до ваксини в целия свят.

90% ефективност на ваксината на "Модерна" до 6 месеца

90% ефективност на ваксината на "Модерна" до 6 месеца

Ново изследване в разгара на пандемията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че осигуряват 150 милиона допълнителни дози ваксини. По думите й осигуряват договор за гъвкавостта, от която се нуждаем, за да осигурим ново поколение адаптирани ваксини срещу COVID-19, които са ефективни срещу вариантите. Това ще ни позволи да защитим гражданите от новите варианти на вируса.

Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, каза, че както е било договорено с всички министри на здравеопазването, осигуряваме диверсифициран портфейл от бъдещи ваксини, с още една ваксина срещу и РНК, която вече е доказала своята стойност.

По думите й трябва да сме готови за всеки сценарий и да мислим за една стъпка напред. Нашият комплексен подход ясно показа неговата стойност и ние ще продължим по този път, включително като разгледаме други технологии.

Договорът с Moderna надгражда широкия набор от ваксини, които ще гарантират, че Европа има достъп до 4,4 милиарда дози, след като всички ваксини са доказано безопасни и ефективни.

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

За цяла Европа също е на последните места заедно с Русия - с по 10% цялостна ваксинация