Най-малко 60 души са загинали, след като камион, превозващ гориво, е избухнал на улица във втория по големина град на Хаити Кап-Хаитиен през нощта. Това обяви кметът на града, предаде "Ройтерс".

Местната болница е била препълнена, опитвайки се да окаже помощ на ранените, уточни кметът Пиер Ивроз. Общият брой на ранените все още не е известен, като властите издирват още жертви.

"Нуждаем се от човешки ресурси, а също и от материални ресурси, а именно - серум, марли и всичко, което може да се използва в случай на сериозни изгаряния", изтъкн Ивроз.

Камионът, превозващ бензин, се е преобърнал около полунощ в района Санмари в източния край на Кап-Хаитиен според местните медии.

Карибската страна пострада от вълна от насилие тази година от банди, които в продължение на близо месец не позволяваха на камиони за гориво да бъдат зареждани в главните ѝ пристанища за гориво, принуждавайки много фирми да затворят. Доставките на гориво бяха възобновени миналия месец.

Докато спасителните работници почистваха след експлозията, телата, покрити с бели чаршафи, лежаха на земята, преди да бъдат натоварени на камиони и да бъдат отнесени.

Взривът е повредил и фасадите на къщи и магазини на улицата и овъгли мотоциклети и автомобили.

"Научих с неутешимост и емоция тъжната новина за експлозията снощи в Кап-Хаитиен на камион цистерна, превозващ бензин", написа премиерът Ариел Анри в "Туитър".

Правителството обяви тридневен траур за загиналите.

Офисът на ООН в Хаити заяви, че е готов да помогне на националните власти в отговора им и поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

Бандите станаха по-мощни след убийството през юли на президента Жовенел Мойс, което създаде политически вакуум и позволи на престъпните групи да разширят територията си.