Европейската комисия (ЕК) обяви първия полет като част от хуманитарния въздушен мост до Афганистан, който беше засегнат от земетресенията в началото на октомври.

"След неотдавнашната поредица от опустошителни земетресения в Афганистан, ЕС е решен да разшири нашата помощ и подкрепа за афганистанците в нужда", каза Янез Ленарчич, член на ЕК за управление на кризи, уточни АП.

В понеделник 92 тона спешни доставки бяха доставени в град Херат. Товарът включваше по-специално одеяла и комплекти за зимно оборудване на палатки, 20 тона лекарства за Световната здравна организация, 15 тона храна за Световната програма по храните, се казва в комюнике на ЕК.

В близко бъдеще се планира изпълнението на втори и трети полет - до Херат и Кабул. Те ще доставят помощ от Ирландия, Италия и хуманитарни партньори от ЕС. Франция също така мобилизира капацитет за транспорт и съхранение, за да предостави помощ на афганистанското население.

ЕК припомня, че след първото земетресение в Афганистан на 7 октомври ЕС одобри пакет от хуманитарна помощ, включващ 2,5 милиона евро финансиране за хуманитарни партньори на място, както и помощ в натура от собствените резерви на Европейския капацитет за хуманитарна реакция ( EHRC).

Второ силно земетресение удари Афганистан

Второ силно земетресение удари Афганистан

Епицентърът е отново в района на Херат

Заедно с планираните полети общата сума на помощта във връзка със земетресението в Афганистан е 4,5 милиона евро.