В отговор на Механизма за гражданска защита на ЕС, десет държави-членки на ЕС, включително България, се ангажираха с участие в усилията за гасене на пожарите в Гърция, като изпратиха 490 пожарникари и 7 противопожарни самолета в различни райони на страната. Също така, екип на ЕС помага с координирането на операциите в Гърция, а сателитната система на ЕС "Коперник" предоставя оценка на щетите в няколко района, включително в Атика и Родос.

Помощта на ЕС включва и резервен флот на rescEU, който съдържа 10 средни самолета-амфибии, 14 по-леки самолета и 4 средни/тежки хеликоптера. Това допълнение към групата за гражданска защита на ЕС укрепва реакцията при извънредни ситуации, като осигурява резерв, когато националните средства не са достатъчни.

Освен това, за да бъде по-добре подготвен за подкрепа по време на сезона на горските пожари, ЕС подсилва своя Координационен център за реагиране при извънредни ситуации със специализиран екип за горски пожари. Този екип наблюдава, предвижда и реагира навреме на развитието на горските пожари.

Държавите-членки могат да активират Механизма за гражданска защита на ЕС, за да поискат помощ за справяне с горските пожари, и rescEU също така укрепва гражданската защита на ЕС, като предоставя резервни капацитети.

Самолет, гасящ пожарите в Гърция, се разби

Самолет, гасящ пожарите в Гърция, се разби

На борда му е имало двама души