китай28 деца, някои от които на едва девет месеца, са били приети в болница в Източен Китай с диагноза „оловно отравяне", предаде АФП. По информация на местните медии, нелицензирана фабрика за батерии е причинител на отравянето.

Лекари открили в края на миналата година ненормално високи нива на оловото в кръвта на три деца в гр. Гаохе, разположен в провинция Анхюи. Властите в последствие изследвали още 280 деца, информира „Синхуа". Повече от 200 от тях били с нива на оловото над нормалното, а при приетите в болница (които са на възраст от 9 м. до 16 г.) е констатирано от „умерено до сериозно" натравяне на организма.

Екоинспектори са открили, че металът, поразил децата, е изтекъл от незаконно работещото предприятие „Боруй Батъри". То е било затворено заедно с още една фабрика в близост.

Високите нива на олово в кръвта са опасни за здравето, особено на децата. При тях то може да навреди на растежа и даже на умственото им развитие.

През октомври почти 1 000 деца в провинция Хенан бяха отровени от местни металургични заводи. Подобни инциденти разкриват „тъмната страна" на китайското икономическо развитие. Бързата индустриализация през последните 30 години постави икономиката на страната на челно място в света, но освен това доведе до безпрецедентно замърсяване на въздуха и водата.