Записите от черните кутии на разбилия се край Смоленск президентски самолет на Полша са сериозно увредени и за тяхното възстановяване ще е необходимо време.
Това заявяват от Междудържавния авиационен комитет (МАК), цитирани от агенция Новости.

В лабораториите на МАК продължават работите по изчистване на шумовете от записаната информация. Записите от кутията, съхранила разговорите на пилотите, е най-сериозно увредена. Там ще има и доста места, които може и да не се разчетат, посочват още експертите.

До два дни в Москва, където се води разследването, се очаква да пристигнат и полски специалисти, които ще участват в идентификацията на гласовете на членовете на екипажа.

Записите от другите две черни кутии, които съхраняват данните на техническите параметри на последния полет на президентския Ту-154 са по-добре съхранени и информацията от тях вече се обработва.
Едната черна кутия е полско производство, а другата - руско. Данните от двете кутии не си противоречат по между си, се сочи в изявлението на МАК.

Припомняме, първите резултати от разшифрованата информация показаха, че президентският самолет е извършил само един опит за кацане на летището в Смоленск, а не няколко, както съобщиха първоначално медиите.

Също така категорично бяха опровергани всякакви съмнения, че е имало взрив на борда на самолета. Според първител резултати от разследването двигателите на самолета са били напълно изправни до момента на съприкусновение на машината със земята.

Припомняме, самолетът с президента на Полша Лех Качински, неговата съпруга и голяма официална делегация се разби при кацане на летището края Смоленск. Загинаха всичките 96 души, които се намираха на борда.

Военната прокуратура на Полша започна собствено разследване на катастрофата.
Руската и полската страна съгласуваха и график за съвместна работа с достъп до всички документи.

До този момент са идентифицирани телата на 76 от загиналите.

Президентът Лех Качински и съпругата му Мария бяха погребани в неделя в Краков.