Страните, борещи се с вируса зика, трябва да обмислят нови начини за справяне с комарите, пренасящи заразата. Сред тях са тестове с разпространение на генетично-модифицирани насекоми и бактерии, които да спират люпенето на яйцата на комарите. Това обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от „Ройтерс”.

„Предвид мащаба на кризата със зика, СЗО насърчава засегнатите страни и техните партньори да засилят употребата на стари и нови подходи за контрол на комарите като най-спешна мярка за защита”, заявяват от организацията.

СЗО също подчертава потенциалното разпространение на стерилни облъчени мъжки комари, техника, която е била развита от Международната агенция за атомна енергия на ООН.  

Зика, който сега се разпространява в Америка, първоначално се пренася от вида Aedes. СЗО определи вируса като упорита заплаха. Много учени смятат, че вирусът зика може да бъде свързан с микроцефалия при новородените и сериозно неврологично заболяване при възрастните, наречено синдром на Гилен – Баре.  

„Ако тези предполагаеми връзки бъдат потвърдени, човешките и социални последици за над 30 държави, в които напоследък има открити огнища на вируса зика, ще бъдат потресаващи”, предупреждават още от СЗО.

Борейки се с източника на инфекцията чрез елиминирането, доколкото е възможно, на комарите, които са отговорни за предаването, е напредък в общественото здраве, особено когато същите насекоми предават денга, чикунгуня и жълта треска.

Докато пръскането с инсектициди може да осигури частично решение, експертите от СЗО препоръчват да се оценят новите инструменти, включително генетично модифициран прототипен комар. Мъжките комари са модифицирани така, че тяхното потомство ще умре преди да достигне зряла възраст и да бъде способно да се възпроизвежда.

Друг вариант включва масово разпространение на мъжки насекоми, които са били стерилизирани със слаби дози радиация, която Международната агенция за атомна енергия вече използва за контрол на селскостопанските насекоми-вредители.

Алтернатива е и използването на бактериите Wolbachia, които не заразяват хората, но пречат яйцата на заразените женски да се излюпват.