Голям пожар е избухнал снощи в петролна база в Белгород, близо до украинската граница и Харков. Той може да е причинен и от обстрел, няма потвърждение на информацията, посочва BBC.

РИА Новости съобщава, позовавайки се на губернатора на Белгород Вячеслав Гладков, че при пожара са пострадали двама души, но няма жертви.

"В момента горят осем резервоара с гориво, всичките с обем 2000 куб. м. Има опасност от по-нататъшно разпространение на огъня", е казал източник на ТАСС.

Според него на територията на петролната база има общо 27 резервоара, 14 от които с обем 2000 куб.м. Събеседникът на агенцията допълни, че огънят може да обхване всички резервоари за гориво. В момента пожарникарите са съсредоточени върху охлаждането на останалите.

От Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че почти 200 души участват в гасенето на огъня.

Евакуирани са жителите на три близки улици. Пожарът се гаси от 70 пожарникари с двадесет единици техника.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, за което се твърди, че е от охранителна камера, се виждат няколко ракети или нещо подобно как се забиват в постройки, преди в тях да избухне пожар.

Тази сутрин губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в канала си в Telegram, че пожарът в петролна база в Белгород е причинен от авиоудар от страна на украински хеликоптери, които са навлезли на ниска височина на територията на Русия.