Търговската столица на Китай Шанхай и десетки други китайски градове са обхванати от гореща вълна, като необичайно горещото време повреди пътищата, напука керемиди и накара хората да търсят прохлада в бомбоубежища под земята, предава Ройтерс.

До 15:00 часа местно време (10 часа българско време) във вторник 86 града са обявили червен код, най-високото ниво в тристепенна система за предупреждение, предупреждаващи за температури от над 40 градуса по Целзий през следващите 24 часа. Строителните и други дейности на открито трябва да бъдат спрени.

Шанхай, който все още се бори със спорадични огнища на COVID-19, предупреди населението да се подготви за горещо време тази седмица, след като обяви първия си червен код от пет години насам в неделя. От началото на воденето на статистика през 1873 г. Шанхай е имал само 15 дни с температури над 40 градуса.

Продавачите съобщават за скок в продажбите на сладолед, пъпеши и раци, охладени в алкохол, популярно ястие през лятото. В зоопарка в Шанхай се използват всеки ден по осем тона лед, за да се поддържа охлаждането на лъвове, панди и други животни.

Лятото на контрастите в Китай тази година донесе хаос от горещи вълни и обилни валежи.

Нанкин, едно от трите най-горещи места в Китай, известни с изпепеляващите си лета, отвори своите подземни бомбоубежища за жители от неделя. В тях има WiFi, книги, диспенсери за вода и дори микровълнови печки.

В Чунцин, "втората пещ" на Китай , покривът на един музей буквално се разтопи, тъй като топлината разтвори намиращия се под керемидите катран. Градът обяви червен код в понеделник.

Чунцин също е разположил камиони за пръскане на улиците с вода, за да предпазва пътната настилка.

Тази седмица се очаква високи температури, влажност и ултравиолетова радиация да обгърнат централния град Ухан, известен като "третата пещ" на Китай.

Гореща вълна обхваща Западна Европа

Гореща вълна обхваща Западна Европа

Тя засилва опасенията за измененията на климата